Selectează o Pagină

Cinematograful românesc a reuşit în ultimii ani, să scoată capul în lume. Festivaluri, premii, onoruri. Te-ai fi putut aştepta în acest context ca tinerii care vin din spate să prindă atât gustul succesului cât şi reţeta care să le aducă triumful. Din aceste motive, auzind despre intrarea pe ecranele bucureştene a unui film SF regizat de un român, în speţă Radu Dinulescu, m-am grăbit împreună cu un prieten, să mergem să vedem lungmetrajul. Ce-am văzut?

Mai ţineţi minte jocurile „Wolfenstein“ sau „Heretics“? Fundalul lor de zid de cărămidă?

Am văzut capodopera animaţiei SF româneşti actuale, că altfel nu poci ca să-i zic, „Chernosaurus”. În traducerea unui Cutărescu de-a subtitrat filmul, nu reţin numele persoanei, dar nu cred că este vorba de vreo pagubă – titlul a devenit „Distrugătorii”. M-am simţit ca-n jocurile acelea, mai sus menționate. Peste tot vedeam ziduri de cărămidă roşie. Le-or fi luat de la creatorii acelor jocuri. Sau, poate, americanii care au participat la realizarea capodoperei  „Chernosaurus” sunt cei care au creat acele jocuri.

Lăsând deoparte scenariul care pare scris de un copil tembel de 3 ani, grafica, o combinaţie între desenul animat clasic,  benzile desenate – unele de-a dreptul stupide – şi efectele „speciale” CGI din anii 90, mişcarea tuturor chestiilor din „film” era sacadată ca şi cum ceva ar fi împiedicat personajele să ne dea iluzia că merg normal. În acelaşi timp aveam impresia că ne aflam pe un vapor rostogolindu-se pe marea înspumată datorită mişcărilor parkinsoniene ale aceloraşi personaje ale căror mişcări de maxilare aminteau de blândele rumegătoare patrupede sau bipede.

Nu ştiu nici măcar dacă montajul a fost considerat ca fiind „coerent” sau „cineaştii” au greşit ordinea cadrelor. Acţiunea nu avea nici o logică şi am avut impresia că scenaristul, dacă a existat aşa ceva, a azvârlit în script nişte „idei” care i-au trecut prin cutia craniană într-un mod dezlânat şi fără sens.

Pe scurt – este vorba despre accidentul de la Cernobîl, nişte mutanţi iţiţi din reactorul explodat, despre alţi mutanţi cu dragoste de omenire, despre nişte lupte pentru cucerirea Terrei, lupte între un grup de mutanţi şi celălalt grup de mutanţi, despre un profesor (?) care descoperă mutaţiile şi povestea lui de amor (?) cu o ştiristă, un fel de andreea esca ivită de nu ştiu unde, nu se ştie de ce, despre… Oricum nu prea se înţelegea nimic din replicile neghioabe, din aşa-zisa intrigă, ilogică şi debordând de clişee şi locuri comune, iar filmul a fost post-sincronizat în englezeşte şi subtitrat în româneşte !?!

„Somnul raţiunii produce monştri”. Monştri imbecili și caricaturali. Dar anglofoni, efect al iureşului americanizării asupra unor „creaturi amuzante – protuberanţe canceroase amestecate cu obiecte care manifestă un comportament straniu ce aduce aminte de civilizația umană”, aşa cum trâmbiţează producătorii.

Cine o fi Radu Dinulescu, nu ştiu. Sper să nici nu aflu. Restul echipei? Habar n-am.

Cireaşa de pe tort, bomboana de pe colivă sau batista de pe ţambal: Numărul spectatorilor. Am fost 2. Doi spectatori.  În toată sala. Sala „Union” a Cinematecii Române. Vizionare plăcută !

© Sorin Camner

De pe site-ul Romanian Film Promotion aflăm următoarele:

Chernosaurus, film de animaţie mai aparte creat de Radu Dinulescu, despre o rasă nouă apărută în urma cumplitelor radiaţii. Satiră. În Cernavodia (nu în Cernovadia?)  lângă o centrală nucleară părăsită în urmă cu 20 de ani din cauza unei explozii, radiațiile au creat o nouă formă de viață. Cernozaurii, așa cum sunt numiți de fizicianul Pakalov, sunt protuberanţe canceroase amestecate cu obiecte (!?! J) – creaturi amuzante care manifestă un comportament straniu ce aduce aminte de civilizația umană.” J)

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=hmc5coVO7gs

„Chernosaurus”,  România, 2013, film SF de animaţie, color, 70 minute ; lansat pe data de 6 octombrie 2013 cu ocazia festivalului RoIFF (Romania International Film Festival) din Bucureşti. (film de festival, mneașa?)

Regizor: Radu Dinulescu

Scenarişti: Radu Dinulescu, Larry Jarrell, Adam Goldman

Animaţie: Cyndi Foster

Animaţie 3D: Daniel Ivey

Editori de imagine: Cyndi Foster, Jeramy Hobbs, John Frederick

Monteuri: Cyndi Foster, John Frederick

Compozitor: Vladi Cnejevici, Adrian Popovici

Producători: Adrian Popovici, Cornelia Paloş

Distribuţia (voci):

Keith Sewell (Profesorul Adrian Pakalov, Lord Rex)

Megan Stewart (Mirelle Varte)

Kelly Berry (Matty)

Robert Dorwart (Spider)

Sinopsis: „Prezentat în premieră absolută, „Cernozaurii” (Chernosaurus) de Radu Dinulescu este unul dintre foarte puţinele lungmetraje de animaţie realizate după 1989 în România. Subiectul filmului este science-fiction, dar cu evidente trimiteri la realitate. Mii de oameni din Cernovadia (sau la Cernavodia !) lucrau la fabrica (de clăbuci, probabil !), la doar cinci mile in afara  orașului. A fost un mastodont industrial, construit de una dintre cele mai mari puteri economice din lume în timpul așa-numiţilor „anii de aur”. Cu douăzeci de ani în urmă, ca urmare a unei combinații de erori umane și deficiențe acute în proiectare a apărut o crăpătură în jurul reactorului principal. Acest lucru a declanșat o reacție în lanț, culminând cu o serie de explozii uriașe….Norii radioactivi formaţi au început să se deplaseze pe cerul Europei. Pentru săptămâni regimul comunist a încercat cu disperare să ascundă adevărul despre ce a avut loc într-adevăr în Cernovadia. Dar, în final, autoritățile au fost nevoite să recunoască că a existat un accident grav. La zece ani după accident, și o lungă perioadă de timp de la căderea regimului comunist, care a încercat să-l acopere, primele fapte reale despre ceea ce s-a întâmplat la Cernovadia au început să apară…” (Genial text, nu-i aşa? Curat SF!)

„Radu Dinulescu este regizor de teatru, scenarist, designer de păpuşi gigante, cu peste 25 de ani de experienţă în România, Franţa şi alte ţări europene. A regizat peste 25 de spectacole de teatru în multe oraşe din România. A condus nenumărate workshop-uri despre păpuşile gigante şi mânuirea lor, în România, Maroc şi Franţa. Este primul regizor de teatru român care a obţinut un premiu la Avignon. Chernosaurus este primul său film.” (Sperăm să fie şi ultimul!)

http://www.artisfilm.ro/ro/catalog/100-cernozaurii-chernosaurus-2013

Author