Selectează o Pagină

După cum ştiţi deja, la ultimul Eurocon (aprilie 2013) premiul „Spirit of Dedication – Best Website” a fost adjudecat de România prin siteul Europa SF. Este al doilea premiu major obţinut în ultimii trei ani de ţara noastră la un Eurocon, alături de site-ul SRSFF (premiat în 2010, în Polonia, după cum bine vă aduceţi aminte).

În calitate de iniţiator al acestui proiect, alături de Cristian Tamaş şi de Antuza Genescu (cu toţii membri SRSFF), dar şi de administrator al site-ului, se cuvine să aduc anumite precizări, atât despre proiectul Europa SF, o iniţiativă a SRSFF, cât şi despre recenta distincţie europeană.

În primul rând, cum s-a născut Europa SF?

În urmă cu trei ani, la Euroconul din Polonia, am avut o discuţie ceva mai lungă cu Jun Myazaki, unul dintre membrii delegaţie maghiare care s-a deplasat la eveniment. Aveam, pe vremea aceea, ideea de a crea un sistem de informare, o platformă online prin care oricine, de oriunde, să afle orice este relevant despre universul science fiction şi fantasy de pe bătrânul continent. Plecasem de la o constatare simplă: habar nu avem ce se întâmplă în diferite fandomuri europene, ce scriitori de sefe germani sau belgieni sunt pe val, ce evenimente majore se petrec în ţările vecine, care sunt direcţiile de evoluţie ale genului prin varii ţări europene, ce dificultăţi întâmpină confraţii noştri sefişti şamd.

I-am propus atunci lui Jun să pornim împreună un portal, un site româno-maghiar prin care să ne informăm şi să informăm lumea despre ceea ce se petrece în fiecare dintre cele două ţări. Mă gândeam ca, mai apoi, să dezvoltăm siteul şi, treptat, să prindem fiecare ţară europeană. Jun a fost interesat de idee şi s-a arătat dispus să se implice în acest proiect. Din păcate, legăturile dintre noi s-au întrerupt şi, deşi sună ciudat în epoca internetului, nu am mai dat de el. Dar am început să contactez şi alţi potenţiali „investitori” din Europa care să adere la idee.

Fireşte, colegii mei din SRSFF s-au arătat, la rându-le, interesaţi de proiect. Am ajuns împreună la concluzia că ar fi mai bine să pornim din start cu o acoperire cât mai mare a continentului şi să nu creăm doar un site care să pună la vedere doar informaţii din două sau din trei ţări. Spun trei ţări pentru că aveam, în acea vreme, intenţia să cuprindem şi Bulgaria, având în vedere excelentele relaţii pe care le aveam şi le avem cu sefiştii de la sud de Dunăre.

Prin urmare, am temporizat un pic lucrurile şi am început să tatonăm „întreg continentul”, în primul rând ca să ne dăm seama cât de interesată ar fi lumea de o astfel de iniţiativă. În timp, în special prin eforturile lui Cristian Tamaş, dar şi după deplasarea din Suedia, la Euroconul 2011, am obţinut o „masă critică” de colaboratori europeni dispuşi să activeze în cadrul portalului Europa SF.

Am temporizat, din nou, lucrurile, din motive de calendar intern, dar şi din pricini independente de voinţa noastră. După ce apele s-au mai liniştit, în septembrie 2012, am început să lucrez efectiv la proiect. SRSFF a achiziţionat domeniul scifiportal.eu, iar subsemnatul a creat siteul care, din octombrie 2012, a început să găzduiască primele articole şi corespondenţe.

Rezultatele au fost cât se poate de favorabile, în ceea ce priveşte traficul şi „adeziunile” contributorilor. În acest moment, Europa SF are peste patruzeci de colaboratori care acoperă aproape întregul continent. Sigur, nu avem (nici eu şi nici colegii mei) pretenţia de exhaustivitate, informaţiile pot fi, uneori, incomplete. Totuşi, pentru un site care funcţionează doar de şase luni, eu cred că ne-am descurcat mai mult decât onorabil.

Indiferent ce s-a spus sau ce se va spune mai departe, Europa SF este şi va rămâne un loc deschis tuturor.

În al doilea rând, despre premiul „Spirit of Dedication – Best Website”.

S-a speculat, imediat după ce am dat vestea, că premiul acesta este rezultatul „abilităţilor de negociere” ale delegaţiei României la Eurocon. Îmi pare rău s-o spun, dar „delegaţia României” la Eurocon nu a existat, deci nu avea cine şi ce să negocieze. Premiul a fost acordat, după cum bine se ştie, în urma voturilor tuturor delegaţiilor participante. Aşadar, Europa SF a luat un premiu ca urmare a aprecierii majorităţii celor care au fost la Kiev, şi nu în urma unor pretinse „negocieri”. Deşi, oficial, distincţia apare ca fiind atribuită României, îmi permit următoarea remarcă: după ştiinţa mea, este primul premiu pan-european, acordat unui proiect continental, care a avut ca iniţiatoare SRSFF, împlicit România. Cred că este pentru prima dată când, la iniţiativa unei ţări (România prin SRSFF) se acordă un premiu unui proiect transnaţional. Este cu atât mai meritoriu pentru toţi, subliniez, pentru TOŢI contributorii portalului. Premiul le aparţine în egală măsură.

Trebuie să precizez că, înainte de Eurocon, Cristian Tamaş a făcut a făcut o campanie susţinută de informare (în Europa) în privinţa siteului, el având şi ideea nominalizării la categoria „Best Website”. Ca urmare a eforturilor colegului nostru, Europa SF a primit nominalizări din mai multe ţări, lucru specificat, de altfel, în minutele oferite de Bridget Wilkinson pe grupul de discuţii al ESFS. Aşadar, a fost un lobby în favoarea site-ului, şi nu o negociere, pentru că… pur şi simplu, nu aveam ce negocia sau ce oferi în schimb.

Oricum ar fi, premiu românesc sau nu, are mai puţină importanţă. Cel mai important lucru este faptul că, împreună cu colegii noştri din Europa, am reuşit să creăm un mecanism de informare mai mult decât necesar. Important este ca Europa SF să funcţioneze în continuare la fel de bine ca până acum, ba chiar mai bine, pe măsură ce tot mai mulţi se vor ralia acestui proiect. Important este că iniţiativa noastră a prins şi deja s-a făcut remarcată prin distincţia de la Kiev. Haidem să vedem, înainte de toate, jumătatea plină a paharului şi apoi să vedem, cum putem împreună, să dezvoltăm şi să îmbunătăţim ceea ce am creat şi am pus la dispoziţia tuturor. Dacă vom continua să vedem doar partea goală a paharului, vom muri de sete. E simplu.

Sper că, prin acest articol, am reuşit să risipesc mare parte din nedumeriri. Fireşte, dacă mai sunt puncte neclare, voi răspunde în urma comentariilor voastre.

Author