Selectează o Pagină

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) care are loc în perioada 23-27 octombrie 2013, va găzdui și expoziția „SF-ul în România”, organizată de colegul și prietenul nostru, scriitorul Dan Doboș.

Dan Doboș a declarat pe Facebook :

Dragi prieteni sefiști,

 Aceia dintre voi care cred că mă pot ajuta cu exponate (în grijulie custodie) pentru expoziția „SF-ul în România”, din cadrul FILIT, vă rog cu ardoare să o faceți. Am deja niște Jules Verne ediție princeps, de la bibliotecă, aproape un metru cub de CPȘF ediția veche, un mic colț efremovist, o colecție nu tocmai suficientă de fanzine de dinainte de 90, o colectie de trailere de filme SF, trei grupaje Poe-Wells-Verne ca să ilustrez cele trei teorii despre originile literaturii SF, un mic grupaj Colin-Hobana și alte câteva asemenea. Mi-ar mai trebui: afișe, niște imagini din fandom, niște BD mai vechi și mai noi, un colț Anticipația (almanahe+cele moderne) și desigur colecția clasică Nautilus, de la 1 la 178 parcă… Și orice altceva vă mai trece prin cap: un teleportor, nava Enterprise, de astea…”

Așa că, dragi prieteni sefiști, vă rugăm să contribuiți la concretizarea acestei expoziții, o adevărată oportunitate pentru science fiction-ul românesc de a-și face mai bine cunoscută existența și de a-și marca prezența în cadrul unui asemenea eveniment. Așteptăm informații și fotografii de la expoziție și știri despre preconizata Convenție Națională de Science Fiction, căreia ar fi cazul să-i spunem ROCON, cum propunea cineva cu ceva timp în urmă.

Dan Dobos

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) este un proiect ce reunește la Iaşi, în perioada 23-27 octombrie 2013, peste 100 de profesionişti ai cărţii, atât din ţară, cât şi din străinătate. Scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali – cu toţii vor fi în centrul unor evenimente destinate, pe de o parte, publicului larg, dar şi specialiştilor din domeniu, pe de alta. Evenimentele cuprinse în desfăşurarea festivalului vor avea loc pe tot parcursul zilei: de la întâlniri matinale organizate în licee şi în mediul universitar, la mese rotunde profesionale (cu traducători, scriitori, editori, directori de festivaluri), lecturi urmate de sesiuni de întrebări şi răspunsuri, concerte şi lecturi în spaţiile neconvenţionale din Iaşi, culminând cu punctul central, seara, când vedetele culturale din România vor intra în dezbatere cu vedete ale scenei literare mondiale.

Participă autorii români Gabriela Adameşteanu, Ruxandra Cesereanu, Ileana Mălăncioiu, Denisa Comănescu, Florina Ilis, Ioana Pârvulescu, Simona Popescu, Doina Ruști, Cecilia Ştefănescu,  Daniela Zeca, Adriana Bittel, Mircea Dinescu,  Nichita Danilov, Emil Brumaru, Radu Pavel Gheo, Stelian Tînase, Filip Florian, Ștefan Agopian, Florin Iaru,  Cristian Teodorescu,  Petru Cimpoeşu, O. Nimigean,  Ion Mureşan, Varujan Vosganian.

Invitații de peste hotare îi cuprind pe laureata premiului Nobel pentru literatură, Herta Müller, pe François Weyergans, deţinător al celor mai importante premii literare din Franţa (Goncourt şi Renaudot), membru al Academiei Franceze, pe scriitorii David Vann (S.U.A.), Andrew Cowan (Marea Britanie), Sadie Jones (Marea Britanie), Jean Mattern (Franța), Michael Krüger (Germania), Jan Koneffke (Austria), Andrea Bajani (Italia), Aris Fioretos (Suedia), Andrei Kurkov (Ucraina), Attila Bartis (Ungaria), Gheorghi Gospodinov (Bulgaria), Ştefan Baștovoi (Republica Moldova). Și evident scriitorii ieșeni Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici, Florin Lăzărescu, Florin Irimia și Dan Doboș.

Vor fi prezenți traducătorii Florin Bican (engleză), Alistair Ian Blyth (română-engleză), Jan Cornelius (română-germană), Ernest Wichner  (română-germană), Laure Hinckel (franceză), Elena Borras (română-spaniolă), Bruno Mazzoni (italiană), Ileana M. Pop (română-italiană), Jan Willem Bos (română-olandeză), Steinar Lone (română-norvegiană), Joanna Kornaś-Warwas (română-poloneză),Vanina Bojikova (română-bulgară).

Au mai confirmat prezenţa în cadrul evenimentelor FILIT și editorul american John O’Brien, fondator şi director al Editurii Dalkey Achive din SUA (fondată în 1984, Dalkey Archive, cu sedii în Champaign, Illinois (SUA), Durham (Anglia) şi Dublin (Irlanda), este, în prezent, cea mai importantă editură din Statele Unite şi din Marea Britanie în privinţa volumelor traduse în engleză din alte limbi). John O’Brien este și fondator şi editor al publicaţiei Review of Contemporary Fiction. De asemenea, participă și editorul suedez Ingemar Nillson (2244/Bonnierförlagen), managerul cultural Véronique Bourlon (Festival du Premier Roman-Chambéry, Franţa), precum şi jurnalistul de la „Le Monde”, Nils C.Ahl.

Echipa FILIT este compusă din Dan Lungu, George Onofrei, Lucian Dan Teodorovici, Corina Bernic,  Florin Lăzărescu, Dan Daia, Amelia Gheorghiță, Mădălina Cocea, Luiza Vasiliu, Bianca Grigoriu, Oana Filip, Aleksandar Stoicovici, Florin Irimia.

În cadrul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, va avea loc și Salonul de Carte BOOKFEST, eveniment editorial anual de tradiţie. După Bucureşti, Cluj şi Timişoara, Iaşul intră în reţeaua ediţiilor BOOKFEST. Între 25 şi 27 octombrie, în Sala Paşilor Pierduţi de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, publicul ieşean se va putea întâlni cu oferta de carte a celor mai importante edituri din România şi va putea participa la evenimente ale căror protagonişti vor fi autorii invitaţi în cadrul FILIT, dar şi oaspeţi speciali ai expozanţilor.

Salonul de Carte BOOKFEST întregeşte conceptul FILIT prin contactul direct cu cartea pe care publicul îl va avea în zilele Festivalului. Un astfel de salon reprezintă un ingredient esenţial într-o sărbătoare a cărţii. Cu atât mai mult cu cât unul dintre criteriile importante care au stat la baza selecţiei noastre a fost şi acela al accesului în limba română la volumele scriitorilor străini – toţi sunt traduşi la edituri importante de la noi, iar cărţile lor se vor găsi la standurile acestora. Nu în ultimul rând, prin FILIT şi BOOKFEST se adaugă un Salon de Carte de toamnă, binevenit pentru Iaşi. Mă bucur că am trezit entuziasmul unor parteneri de prestigiu, care doresc să fie alături de noi încă de la prima ediţie. E un semn că FILIT era aşteptat de mult şi va avea o viaţă lungă”, a spus Dan Lungu, manager FILIT şi director al Muzeului Literaturii Române din Iaşi.

În perioada 23 – 27 octombrie 2013, Iaşul va deveni centrul industriei editoriale din Europa de Est, facilitând întâlnirea publicului cu cei mai importanţi scriitori, traducători, oameni de media, directori de festivaluri, critici literari din România şi din întreaga lume. Oraşul Iaşi va sărbători literatura şi cartea împreună cu cei peste o sută de invitaţi speciali – de la autori premiaţi Nobel la vedete internaţionale şi profesionişti ai cărţii, dar şi alături de publicul din regiunea Moldovei şi din ţară.

http://www.filit-iasi.ro/

Author