Selectează o Pagină

The Eaton Collection of Science Fiction and Fantasy, University of California, Riverside, CA, U.S.A.

Ca orice poveste care se respectă, şi aceasta are câţiva eroi pozitivi, dar n-are ticăloşi antologici şi fascinanţi, ci mult mai mulţi din aceia mediocri, stupizi, conformişti şi arghirofili. Dar, fiind o poveste adevărată, are şi timpi morţi, şi durata unei adevărate saga, şi gustul amar al realităţii, şi confruntarea cu mentalitatea obtuză şi locurile comune ale energiei pasiunii şi izbânzii ce încununează munca de o viaţă.

Povestea începe cu doctorul J. Lloyd Eaton (1902-1968), pneumolog din Oakland, California considerat „excentric” (eufemistic, evident) de contemporanii săi. Bunul doctor avea o pasiune neîmpărtăşită de semenii lui şi de urmaşi, cum se întâmplă de atâtea ori pe faţa străvechiului Pământ. Din fericire pentru noi, sefiştii lumii… Dacă aşa cum se întâmplă de obicei ar fi avut drept hobby-uri muierile focoase, băuturile spirtoase şi maşinile bengoase, nu ar fi (mai) nimic de povestit.

J. Loyd Eaton s-a născut în Berkeley, California, a absolvit Universitatea Berkeley, apoi Facultatea de Medicină a Universităţii din California (San Francisco), obţinând diploma de medic în 1928. A profesat până în 1960 în zona San Francisco. A fost un bibliofil obstinat şi unul dintre primii fani SF din California, fiind prieten cu Anthony Boucher, Ray Bradbury, Robert Heinlein şi un colecţionar specializat şi avid, reuşind să adune 8000 de volume de SF, fantasy şi horror, multe dintre cărţi fiind rarităţi şi având autografele de la autori. Adică un morman nemaiîntâlnit de maculatură de gang, „colecţionarea gunoaielor” ţinând de patologic, cum nu o dată i s-a spus doctorului Eaton.

Eaton Collection – Biblioteca Tomas Rivera

Colecţia sa cuprindea volume editate începând cu secolul XVIII până în 1955. Dr. Eaton a editat unul dintre primele fanzine din lume, Rhodomagnetic Digest.  Folosea vizitele acasă la pacienţi ca prilej de a merge la librăriile şi anticariatele din zona golfului San Francisco (Bay Area). Ulterior a utilizat serviciile unor anticari atât în Statele Unite cît şi în străinătate,  pentru a obţine ediţii rare ale unor volume de SF şi Fantasy.

A avut inspiraţia şi norocul de a aduna exemplarele din colecţie într-o perioadă când acestea erau uşor disponibile şi în general ignorate. În ceea ce priveşte SF-ul, J.Loyd Eaton a fost fascinat de două subgenuri, călătoriile imaginare şi războaiele viitorului. În domeniul fantasy-ului, Eaton a colecţionat lucrări despre pierdute civilizaţii preistorice derivând din operele lui H. Ridder Haggard, povestiri gotice ale supranaturalului şi terorii, inclusiv ficţiuni oculte şi povestiri cu fantome şi într-o mai mică măsură subgenul „sword and sorcery”.

Şi-a organizat biblioteca şi a ţinut o cartotecă cuprinzând fişele tuturor volumelor. Pe fiecare fişă a menţionat detaliile achiziţiei şi comentarii referitoare la textul respectiv şi la autor, reuşind să-şi evalueze din punct de vedere literar şi comercial întreaga colecţie. O muncă titanică dar necesară simplificând mult existenţa urmaşilor decişi să obţină rapid bani prin vânzarea bibliotecii bătrânului, ceea ce s-a şi întâmplat în 1969.

Cu atât mai meritorie este obstinaţia profesorului de engleză Robert Gleckner care l-a convins pe bibliotecarul şef de la University of California in Riverside, Donald Wilson, să obţină aprobările necesare de la consiliul de administraţie al universităţii pentru cumpărarea colecţiei Eaton în 1969. Trebuie menţionat că aceasta a fost o ocazie unică privind crearea unui fond elocvent al literaturii genului având în vedere politica restrictivă din acea perioadă a bibliotecilor publice americane faţă de achiziţionarea de cărţi SF şi existenţa acestora numai în cadrul unor colecţii particulare. În acea perioadă în Statele Unite,  science fiction-ul era considerat la nivel academic ca paraliteratură, fiind sub demnitatea universitarilor de a se ocupa cu studierea unui asemenea gen comercial şi lipsit de virtuţile literaturii generale. Deşi exista exegeză şi se scriau studii, analize, acestea erau încă rare şi fără ecou la nivelul establishmentului critic şi literar.

Colecţia a fost transportată în depozitul bibliotecii Universităţii Riverside (UCR= University of California in Riverside), bibliotecă deschisă oficial pe data de 11 februarie 1964¹.

Robert Gleckner a fost ridiculizat de staff-ul universităţii la aflarea ştirii despre achiziţionarea colecţiei Eaton şi fiind un temperament sensibil la convenţionalismul opiniei publice a cedat presiunii psihologice. Moartea prematură a bibliotecarului şef Donald Wilson, a făcut ca întreaga colecţie să fie exilată într-un spaţiu de depozitare unde a şi fost uitată timp de mulţi ani.

Eaton Collection

De-abia în 1979, bibliotecara şefă a Universităţii, Eleanor Montague  a regăsit colecţia, a deschis câteva cărţi şi şi-a dat seama că găsise un adevărat tezaur. Încurajată de  Michael Burgess, editor la Borgo Press, s-a creat poziţia de curator al colecţiei Eaton iar George Slusser (născut pe data de 14 iulie 1939), absolvent a Universităţii Harvard şi profesor de literatură comparată, a fost alesul. George a fost avertizat de prieteni că acceptând acest post îşi va distruge cariera şi nu va ajunge niciodată şef de catedră .

Eleanor Montague şi George Slusser au ajuns împreună la o concluzie magistrală, aceea că SF-ul nu este altceva decât un subgen al literaturii americane a secolului XX şi că lucrările ce-i aparţin trebuie păstrate şi studiate ca arhivă culturală a unei epoci. Slusser fiind o fire încăpăţînată şi independentă s-a decis să devină custodele colecţiei Eaton. S-a preocupat să îmbogăţească fondul colecţiei având alocaţi anual 10.000 de dolari pentru achiziţii, cumpărând din anticariate, participând la licitaţii de lichidare a bibliotecilor defuncţilor, oferindu-le studenţilor străini modeste sume pentru cumpărarea de sefeuri de oriunde din lume.

Între timp colegii de la universitate erau preocupaţi de torpilarea şi ridiculizarea lui George Slusser, declanşând o adevărată gherilă inclusiv la nivelul studenţilor lui Slusser, încercându-se „defectarea” acestora şi înscrierea la cursuri cu adevărat relevante precum „studierea feminismului şi a multiculturalismului”.

Prietenul şi aliatul lui George Slusser, profesorul Jean-Pierre Barricelli (fondatorul Departamentului de Literatură Comparată şi Limbi Străine de la UCR) a avut iniţiativa organizării unei conferinţe academice dedicate science fiction-ului (Eaton Conference in Science Fiction). Pregătirile au avut loc în secret pentru a nu da prilej conformiştilor şi conservatorilor de a ataca în forţă. Conferinţa Eaton a devenit un important eveniment anual. Dacă în 1979 au participat la conferinţă 70 de universitari, media prezenţei a ajuns ulterior la 200 de participanţi din întreaga lume incluzând scriitori ca  Brian Aldiss, Ray Bradbury, Ursula K. LeGuin, David Brin, Greg Bear Gregory Benford, Samuel R. Delany, Harlan Ellison, Robert Silverberg, Kim Stanley Robinson, Theodore Sturgeon, Roger Zelazny, Arthur C. Clarke (prin satelit), Lewis Shiner, Tom Disch şi critici precum Harold Bloom, Eric Rabkin, Leslie Fiedler, Fredric Jameson, H. Bruce Franklin,  Harry Levin, Marvin Minsky, Robert Scholes, Tom Shippey, Gerald Prince, Mark Rose, Brooks Landon,  Paul Alkon. S-au publicat peste douăzeci de volume de eseuri critice prezentate în decursul celor peste treizeci de ani de conferinţe.

Atât conferinţa, cât şi colecţia Eaton au devenit din ce în ce mai populare atrăgând studenţi şi cercetători dedicaţi studierii science fiction-ului.

George Slusser

Visul lui George Slusser era de a deschide un centru pentru studiul SF-ului şi de a lansa un program de masterat în science fiction. În 1982, i-a prezentat această idee decanului Tomas Rivera, care a fost cucerit de entuziasmul lui Slusser. Din nefericire Rivera a murit în mai 1984 şi succesorii săi au susţinut că nu există bani pentru un asemenea proiect. În 1999, conducerea Universităţii Riverside a luat hotărârea anulării fondurilor anuale de 5.000 de dolari dedicate colecţiei şi conferinţei Eaton. În tot acest răstimp George Slusser a rămas să lupte de unul singur în cadrul UCR (până şi Biblioteca UCR  i-a întors spatele), singurii prieteni şi aliaţi fiind fanii SF americani care l-au ajutat să strângă banii necesari administrării colecţiei şi organizării conferinţei. Până şi astrofizicienii şi biologii de la UCR au obţinut suport moral de Slusser, SF-ului fiind originea pasiunii lor pentru ştiinţă.

În timpul mandatului de 25 de ani al lui George Slusser, colecţia Eaton a ajuns să numere peste 350.000 de repere, 100.000 de volume, SF-ul mondial fiind reprezentat de cărţi în franceză, germană, spaniolă, italiană, română, rusă, cehă, poloneză, portugheză, chineză, plus alte douăsprezece limbi. 90% din volumul colecţiei este în limba engleză. Colecţia cuprinde reviste, fanzine, albume şi publicaţii de benzi desenate, filme, DVD-uri, înregistrări video şi audio peste 500 de scenarii de film, manuscrise originale, arhivele unor binecunoscuţi scriitori SF precum Gregory Benford, Anne McCaffery, Michael Cassutt, Robert Forward, Colin Wilson, James White. Colecţia Eaton este depozitara celor mai multe volume de critică şi exegeză a SF-ului din S.U.A. şi prin donaţia lui Fred Patten este cea mai importantă colecţie americană de anime şi manga. S-au adăugat achiziţiile colecţiilor Terry Carr, Bruce Pelz şi Rick Sneary.

Succesul comercial al filmului SF hollywoodian a dus la o schimbare de perspectivă şi la canonizarea SF-ului în mediile academice americane. „E perioada datului în pârg pentru studiul science fiction-ului” afirma Rosemary G. Feal, director executiv al Asociaţiei Americane a Limbilor Moderne iar Georg Gugelberger, Prof. Emeritus de literatură comparată la UCR declara, „Nu sunt fanul numărul 1 al SF-ului. Dar studierea academică a SF-ului a devenit ceva semnificativ. Sunt profesori universitari care doresc să studieze SF-ul, sunt masteranzi, sunt studenţi care doresc să se implice în exegeză.”

Până şi mentalitatea s-a schimbat la nivelul Bibliotecii UCR, a fost angajată o nouă directoare a Colecţiilor Speciale, Melissa Conway, care a primit un fond anual de 40.000 de dolari.

Cei treizeci de ani de militantism pro science-fiction şi de luptă de convingere cu boardul de administratori ai Universităţii Riverside, cu oamenii din propriul departament de literatură comparată şi cu Biblioteca UCR, şi-au pus amprenta asupra lui George Slusser. În 2004 a fost numit Profesor Emeritus al Departamentului de Literatură Comparată iar în 2005 s-a pensionat. A scris peste 30 de volume de exegeză a SF-ului, unele dintre ele în colaborare cu cei mai importanţi reprezentanţi ai criticii americane specializate precum Eric Rabkin.

Astăzi, Colecţia Eaton (J. Lloyd Eaton Collection of Science Fiction, Fantasy, Horror, and Utopian Literature) este cea mai mare colecţie de SFFH accesibilă publicului larg din întreaga lume şi este găzduită de Colecţiile Speciale din cadrul Bibliotecii Universităţii Riverside din California. Colecţia Eaton este un important centru internaţional de studiere a science fiction-ului, fantasy-ului, horror-ului.

Următoarea Conferinţă Eaton va avea loc între  11-14 aprilie 2013 la Riveside Marriott Hotel, Riverside, California, S.U.A.

Premiul Memorial J. Lloyd Eaton se acordă anual celui mai bun volum de critică şi exegeză a science fiction-ului iar Eaton Award for Lifetime Achievement in Science Fiction s-a acordat începând cu 2008 (Ray Bradbury ), 2009 (Frederik Pohl), 2010 (Samuel R. Delany), 2011 (Harlan Ellison), 2012 (Ursula K. Le Guin).

Da, cum spuneam există şi cărţi şi reviste SF româneşti în patrimoniul colecţiei Eaton :

„Scriitori români de science fiction” de Cornel Robu (editura Casa Cărţii de Ştiinţă, 2008), antologia bilingvă de SF românesc din 1994 a editurii Nemira (antologatori Romulus Bărbulescu şi George Anania) şi mai multe numere ale Helionului.

SRSFF va dona Colecţiei Eaton câte un exemplar al antologiilor anuale şi al culegerii trilingve de povestiri „Bella Proxima” şi exemplare ale cărţilor SF&F ale membrilor. Dorim de asemeni să iniţiem fonduri de SF românesc  prin donaţii către Biblioteca Naţională şi Biblioteca Academiei. Cine doreşte să ni se alăture în aceste proiecte este rugat să ne contacteze. Vă mulţumim.

Notă:

¹ Biblioteca Universităţii Riverside  a fost numită Tómas Rivera pe data de 19 februarie 1985 în onoarea cancelarului forului academic, romancier şi poet  decedat în decursul mandatului  pe 16 mai 1984. 

Astăzi, Biblioteca Tómas Rivera cuprinde peste 2 milioane de volume, stocările digitale a 14.017 publicaţii, 1,7 milioane microfişe, are 23.000 de abonaţi şi o suprafaţă de depozitare de 54.741 m², în două corpuri de clădire, fiecare având câte patru etaje. Adăposteşte fondul umanist general, colecţiile de ştiinţe sociale şi colecţiile speciale, printre care se numără şi colecţia Eaton ce totalizează în prezent 110.000 de artefacte  catalogate (volume, albume, reviste, fanzine, manuscrise, fotografii, videocasete, CD-uri, DVD-uri, etc.) .                                                                                                                         Universitatea California din Riverside a fost fondată în 1954 în oraşul cu acelaşi nume, aflat la 97 de km est de Los Angeles. Campusul UCR are 486 de hectare iar cel secundar din Palm Desert, 8 hectare.  Oraşul Riverside are o populaţie de 300.500 de locuitori şi se întinde pe o suprafaţă de 202 km  pătraţi.  Ca termen de comparaţie, Bucureştiul are o suprafaţă de 228 km pătraţi şi o populaţie de aproximativ 2 milioane de locuitori.

http://eaton.ucr.edu/

http://eatonconference.ucr.edu/

Author