Selectează o Pagină

Când va fi să mori, nu te uita la întunericul dinainte, ci la lumina ce lași în urmă. Și te vei stinge cu zâmbetul pe buze. ~ Nicolae Iorga

Am întâlnit de curând o persoană care găsea amuzant faptul că cineva a murit înecându-se cu o merdenea… și nu oriunde ci în fața unui spital. Pare stupid să mori tocmai de la o merdenea… dar cruntul adevăr e că se poate muri din lucruri și mai mărunte. Exemplific în acest sens cazul celor care se îneacă în propria vomă sau copii care mor pentru că părinții lor „nu cred” în vaccinuri, ori cei care refuză ajutorul medical din motive religioase.

Ceea ce este interesant este faptul că moartea survine în general din cauza unei lipse: lipsa aerului, lipsa apei, lipsa sângelui… până și lipsa norocului pentru cei care se găsesc în locul nepotrivit la momentul nepotrivit (vezi aici accidentele de orice fel) și asta pentru că așa cum spune Richard Dawkins în renumita sa carte „Gena Egoistă”, noi oamenii suntem niște „mașini de supraviețuit”. Cu alte cuvinte în fiecare secundă a vieții noastre luptăm să supraviețuim… Și cum orice mașină necesită o mulțime de lucruri pentru a i se asigura funcționarea (carburant, ulei, curent electric, etc) așa și noi (organismele vii) avem nevoie de o suită de resurse pentru a supraviețui (oxigen, apă, hrană, vitamine, echilibru hormonal, etc).

Ce e și mai interesant e că noi oamenii cam uităm principiile după care ne funcționează organismul și ne place să dramatizăm cazurile izolate în loc să ne axăm pe adevăratele surse ale morții în cadrul speciei noastre.

Un studiu privind cauzele majore ale morții la specia umană realizat în 2013, a scos în evidență faptul că există o relație de cauzalitate între locul în care te naști și cauza morții. Această relație are la bază comportamentul uman și poate varia în timp și spațiu.

lost_years_revised_v3.0

De exemplu, în momentul de față în Siria principala cauză a morții este războiul, în Africa se moare din cauza infecțiilor: tuberculoză, HIV/SIDA, malarie și diaree. În Arabia Saudită se moare din cauza accidentelor auto, pe când în unele țări din America de Sud se moare din cauza războaielor dintre cartelele drogurilor. În China se moare din cauza accidentelor vasculare cerebrale în timp ce în lumea bună (SUA, Europa, Rusia, Australia și o parte din America Centrală) principala cauză a morții sunt bolile de inimă.

Așadar, în zilele noastre, la nivel global, omul moare de inimă. Însă pentru a ajunge să ai acest „privilegiu” trebuie mai întâi să te naști, să te dezvolți corespunzător și să te ferești de toate celelalte cauze ale morții (infecții, accidente, crime, etc).
Nu am menționat întâmplător nașterea ca primă condiție… Statisticile ne arătă că marea majoritate a pierderilor speciei umane au loc la nivelul nașterilor premature și a vieții intrauterine. Această cauză este îndeosebi prezentă în țările sărace unde populațiile sunt expuse unor riscuri eliminate sau ținute sub control în țările dezvoltate.

În ciuda acestor cifre există și o veste bună – speranța de viață a crescut în comparație cu perioadele anterioare din istoria speciei umane.

high_vs_low_incomePe de altă parte populația umană continuă să crească (în 2024 vom fi 8 miliarde), ceea ce e bine și rău în același timp. E de bine, pentru că nu există riscul să dispărem prea curând, e de rău pentru că această creștere populațională are loc în zonele sărace ale planetei.

 

Și acum se ridică următoarea întrebare: pentru binele speciei, care variantă e mai bună – o populație cu o speranță de viață mai mare, dar redusă numeric, ori o populație cu o speranță de viață mai mică dar cu o populație mare?

Părerea mea este că cele două ipostaze, luate separat, nu îndeplinesc criteriile necesare pentru a afirma că una este mai bună pentru specia umană decât cealaltă. Însă luate ca un tot unitar, ca un gradient de trecere de la o stare la alta, specia ar avea suficientă diversitate încât să suporte eventualele șocuri pe care Natura ni le va oferi de acum în colo…

La final, dacă sunteți curioși să aflați care e probabilitatea să muriți în următoarea perioadă, urmăriți acest link.

my_death

 

Moartea e o certitudine… Bucurați-vă de timpul pe care îl aveți pe această planetă…

Resurse:

Author