Doi remarcabili artiști SF bulgari
Ștefan Lefterov este primul artist SF bulgar care și-a dezvoltat creativitatea și activitatea în cadrul fandomului, clubului SF „Andromeda”, și autor al primei expoziții de pictură SF din Bulgaria.
Ștefan Lefterov s-a născut în 1945 în satul Draghijevo, Veliko Târnovo. A absolvit Facultatea de Fizică la Universitatea Kliment Ohridski, Sofia. Președinte al clubului de SF, euristică și prognostică „Andromeda” din Varna. A încetat din viață în anul 1992, la Varna.
A început să picteze tablouri cu subiecte fantastice din propriul impuls și sub influența a ceea ce a văzut în unele cărți, reviste și albume. La început a amestecat diferite tehnici (vopsele pastelate și în ulei, uneori cerneluri colorate), dar mai târziu și-a rafinat caracteristicile plastice ale căutărilor sale și a ajuns la soluții impresionante, a recreat spații bogate de ficțiune, a reprezentat simbolismul Universului în mișcare, a investigat modele moderne ale ordinii și haosului. Încercările sale de a se alătura mediului artiștilor din Varna au fost întâmpinate cu ostilitate de către aceștia, fiind criticat pentru formalism și spontaneitate.
Această stare de lucruri l-a determinat să fie ambițios și să studieze arta mondială, să se străduiască să aplice metodele picturii profesionale și foarte curând a obținut rezultate. Deja în 1965, picturile sale au fost reproduse în diverse reviste din Bulgaria și străinătate. În același an, a susținut o expoziție personală la Varna, care a fost prima manifestare picturală a unui artist SF din Bulgaria. Modest și conștient de atmosfera agresivă față de arta sa, Stefan Lefterov s-a orientat spre mediul cluburilor SF emergente din Bulgaria. A fost unul dintre cei mai activi constructori ai fandomului SF din Bulgaria, participant la multe evenimente ale mișcării SF, fondatorul și președintele clubului SF din Varna, „Andromeda”.
Indiferent de dificultățile și obstacolele drumului său creator, pictura lui Stefan Lefterov s-a bucurat de aprecierile prietenilor și admiratorilor. În 1969, într-una din sălile unei publicații din Sofia a fost organizată o expoziție improvizată. Întreaga redacție și-a dat seama că a descoperit un talent și un nou fenomen în arta bulgară – pictura SF. La începutul anilor ’70, artistul Aleksandăr Denkov, un ilustrator proeminent al SF-ului, a făcut cunoștință cu arta și căutările lui Ștefan Lefterov, și i-a propus să lucreze împreună. Din păcate, moartea subită și timpurie a lui Denkov a pus capăt acestor planuri.
Este autorul a aproximativ 400 de picturi. Unele dintre aceste psihedelic-colorate insule vizuale aparțin unor colecții private din Anglia, Belgia, Germania și, mai ales, ați ghicit, Bulgaria. Multe dintre lucrările sale împodobesc Observatorul Astronomic din Kardgeali. În Varna, puteți vedea arta lui Lefterov la Biblioteca Pencio Slaveikov și la Planetariu (vis-a-vis de Plaja Centrală).
Ștefan Lefterov este artistul bulgar din domeniul fantasticii având cea mai bogată recoltă de onoruri internaționale. De exemplu: premiul II și III „Fandom Directory” (S.U.A.), premiul EUROCON-88, Budapesta, diplomă de onoare de la EXPO’85 de tineret din Plovdiv. A organizat șase expoziții personale.
„Am avut perioade în care, din cauza ambițiilor la matematică, am uitat de pasiunea mea — pictura, dar perioadele sunt mult mai lungi când, din cauza picturii, am uitat de celelalte ambiții ale mele”. Detine o vie si acolo construieste cladiri „ciudate” pentru folosință temporară din materialele la îndemână. Lucrul interesant, spune el, este că au rezistat mai multor inundații.
„Desenez de mic”, spune Lefterov, „totuși, nu am visat niciodată să devin artist. Pe vremea copilăriei mele, credința în viitor era asociată cu realizările științei și tehnologiei. Am vrut să fiu constructor sau designer. Am început să citesc cărți despre cosmos și instrumentele pentru explorarea lui chiar și atunci când totul era pură teorie. În lumea din jurul meu, teoria devenea treptat realitate, dar cu graba mea caracteristică am desenat la început nave spațiale, despre care credeam că vor fi neapărat uimitoare…”
Primul său succes major? „A venit acum 20 de ani. Apoi, unul dintre tablourile mele („Transportul viitorului”) a fost expus în studioul televiziunii japoneze. Ca un panou mare colorat, a „ilustrat” spectacolul pentru simpozionul SF, organizat în cadrul EXPO’70 în orașul Osaka”.
Într-adevăr, Stefan Lefterov dă dovadă de forță în ceea ce privește vizualizarea unor tehno-lumi imaginare: nave stelare, stații orbitale, baze extraterestre, complexe științifice. . . Îl întreb dacă face ilustrații. „Oh, nu”, zice el categoric. — „Lucrez doar în propria mea nișă. Am avut o perioadă având ca tema principală tehnologia spațială, apoi o perioadă decorativ-abstractă („Vselenopolis”, „Simfonia sorilor albaștri”), iar după aceea am revenit în sfera picturii spațiale, doar cu idei îmbogățite. Prefer un desen clasic cu unele elemente de postimpresionism și o anumită structură liniară.”
Odinioară, scriitorul Gheorghi Gurevici a desenat „Harta țării Fantasia”. Acolo puteți vedea țărmul de basm, Câmpia Visului Pur, zonele Idei Noi, Utopie și Distopie. . . Dacă cineva ar lua acum o asemenea hartă a artiștilor fantasticei, probabil că ar decora toponimia ei cu nume de maeștri; Bosch, Čiurlionis, Chris Fosse, Gheorghi Papazov. . .
Printre ei, sunt sigur, va fi o insulă „rezervată” pentru Lefterov. Mă întreb cine sunt favoriții lui?
„Îl iubesc pe Vincent Van Gogh (picturile sale sunt într-un anumit sens ireale), polonezul Zdislav Bekșinski, care pictează viziuni din cercul utopilor moderne. Lucrările tânărului artist Anatoli Paseka îmi fac o impresie deosebit de vie.”
Astăzi, interlocutorul meu este bulgarul cu cea mai lungă practică în arta fantastică. Este ușor să devii cunoscut? Îmi răspunde cu un strop de amărăciune; „Dacă în Bulgaria artistul fantastic nu are o profesie care să-i garanteze o oarecare stabilitate, își pierde șansele de a supraviețui”. Și își continuă gândul cu un salt rapid peste ocean:
„În Statele Unite există o Asociație unică a Artiștilor din Science Fiction și Fantasy. Cu toate acestea, în multe țări (nu facem excepție) oamenilor le este rușine să-și asocieze numele cu genul SFF, în timp ce la americani este o afacere profitabilă care a dezlănțuit producția de afișe, ediții grafice, albume superbe, benzi desenate, etc.”
Și din moment ce Stefan Lefterov este prezent și în calitate de consultant al colecției „Biblioteka Galaktika”, îl întreb ce face mai exact acolo. Nu lipsește umorul în răspunsul lui:
„Sunt consultant. Vorbesc fluent poloneză și engleză și, de obicei, sunt chemat la pompieri atunci când un traducător dă greș…”
E frumos pe insula lui Lefterov! Valurile fosforescente ale lui Solaris, foșnesc pe țărmurile sale, stele strălucitoare scânteiază în spatele nostru, stații orbitale se rotesc maiestuos, astronavele străbat galaxia…
Dimităr Iankov s-a născut în 1947 la Razgrad. A absolvit studii medii, apoi învățământ profesional și a lucrat ca tehnician în construcții în orașul natal. Dar deja în anii de liceu, era fascinate de stele și univers și, cu ajutorul unui atlas stelar, a început să-și imagineze structura, culorile lor. Așa s-a născut dorința lui de a se exprima artisitc.
Un impuls important pentru activitatea sa a fost întâlnirea cu opera lui Ștefan Lefterov, când, întâmplător, a văzut un afiș al primei expoziții a artistului din Varna.
Dimităr Iankov l-a întâlnit personal pe Lefterov și i-a spus că și el însuși lucrează în direcția unei arte SF bulgare originale. De fapt, cei doi sunt adevărații decani ai picturii SF bulgare, care s-a dezvoltat paralel cu înființarea cenaclurilor și cluburilor SF din Bulgaria,
Pictura lui Dimitar Iankov are un stil unic și caracteristici în direcția peisajelor fantastice și a unei viitoare tehnologii complexe din spațiul cosmic. Artistul caută imaginea necunoscutului prin sugestia unui spațiu misterios care conduce spre armonia universului. Un mare colorist, Dimităr Iankov concretizează soluții complexe în privința culorii, atras de frumusețea luminii. O evaluare înaltă a operei sale a fost oferită personal de mai mulți cosmonauți, de asemenea artiști în domeniul picturii SF, împărtășindu-și viziunile și experiențele creative.
Pictează lucrări SF încă din anul 1967. Preferințele sale sunt către peisajul spațial. Lucrările sale au fost publicate în albume în Germania, S.U.A., Japonia, Polonia, Ungaria, Iugoslavia, Rusia. A participat la expozițiile Eurocon din Polonia (1976) și Iugoslavia (1986). A avut multe expoziții personale în Bulgaria și în străinătate.
© Stefan Lefterov
© Dimitar Iankov
Reproducerile au fost postate cu acordul autorilor/moștenitorilor acestora. Toate drepturile le aparțin. Reproducerea se face doar cu acordul deținătorilor de drepturi.