Nu știm nimic despre viitor: iată concluzia, recunosc, dezamăgitoare. Sau știm atât de multe lucruri, și atât de contradictorii, încât e ca și cum n-am ști.” – Lucian Boia
Francis Fukuyama s-a înșelat. Milioanele sale de cititori ar trebui să-și primească banii înapoi. Istoria nu s-a sfârșit, iar modelul occidental nu s-a instaurat ca unică epistemă viabilă. Ba, dimpotrivă: acest model secular și-a consumat, treptat, resursele și potențialul persuasiv. În prezent, este iminentă o prefacere a sa, o renaștere din propria cenușă ori o contaminare cu alte modele care câștigă teren în paradigma socio-politică a lumii. Aceasta este teza ultimei cărți a istoricului imaginarului: Lucian Boia.
Înainte de a verifica diferitele scenarii posibile ale unui viitor incert (doar pentru că nu s-a materializat încă), suntem invitați să facem o scurtă incursiune în trepidanta istorie a lumii occidentale. Sunt vizate acum nu neapărat evenimentele/faptele/personalitățile marcante, ci mai ales o anumită atitudine (în prezent în curs de modificare), tipic occidentală, față de lume. Un Weltanschauung occidental, care astăzi anunță (și denunță deja) modificări esențiale:
„Occidentul a oferit, autoritar și seducător totodată, modelul dominant, tehnologia, desigur, dar și toate valorile esențiale: etice, politice, culturale. Ultimele construcții alternative prăbușite în fața lui au fost sistemul comunist și utopia . Acum, acest cândva neobosit actor istoric a început să dea semne de oboseală.” (Lucian Boia, „Sfârșitul Occidentului. Spre lumea de mâine”, București, Humanitas, 2013)
Epilogul Occidentului implică, în mod necesar, și o apologie a sa (dar și o deconstrucție!). De-a lungul secolelor, Occidentul a impus modelul dominant, așezând în prim-plan o paradigmă care întrunește toate atributele virilității: elogiul activității, spiritul combativ, propensiunea pentru descoperire și cucerire, încrederea în infailibilitatea progresului și a credinței. Dacă entuziasmul științific încă se menține (corolar al progreselor tehnologice tot mai rapide și imposibil de contestat), s-a instalat o mefiență generală cu privire la inexistența progresului în zona moralei. Cu toate gadgeturile pe care le are la îndemână, omul nu se poate schimba dramatic. Natura umana este dată o dată pentru totdeauna (pe această idee se construiește critica modelului occidental întreprinsă în cartea despre care am mai scris aici: „Câini de paie”, John Gray) și nu este perfectibilă. Cu toate acestea, „Occidentul tinde spre atingerea desăvârșirii.”
Sau tindea. Pentru lumea actuală, Lucian Boia înregistrează o reducere a capitalului utopic, a încrederii în prefaceri revoluționare, care ar putea schimba fața întregii planete. Occidentul și-a pierdut aroganța, trufia de conchistador pornit în aventura cuceririi lumii. Smerenia și cumințenia au luat locul vechilor atitudini solare. Occidentul a intrat în haina modestiei, iar aceasta nu-l prea prinde: „Singura șansă pentru Occident, dacă nu vrea să-și grăbească declinul și să subscrie la propria-i dispariție, este regăsirea încrederii în sine și redescoperirea gustului marilor idealuri care l-au pus cândva în mișcare.”.
Cartea lui Lucian Boia este întocmai precum modelul pe care îl descrie: modestă. Însă e o modestie binevenită, înțeleasă ca absență a trufiei și a pedanteriei. Este vorba de bunul simț al teoreticianului care știe că nu există o singură teorie explicatoare ori un singur scenariu plauzibil pentru viitor. De aceea, singurele concluzii posibile ale acestui eseu sunt, de fapt, pseudoconcluzii: „Nu știm nimic despre viitor: iată concluzia, recunosc, dezamăgitoare. Sau știm atât de multe lucruri, și atât de contradictorii, încât e ca și cum n-am ști.”
© Adela Dinu
Articolul a fost republicat cu permisiunea autoarei şi a editorului revistei lapunkt.ro, domnul Eugen Stancu. Le mulţumim.
Stii vorba ceea: „Cine uita trecutul este condamnat sa il retraiasca”. Si cum noi oamenii nu dam semne ca am fi capabili sa invatam din istorie pentru a ne scrie un viitor mai pozitiv (vezi ca dovada puseurile de dominatie politica, revoltele, crizele economice din istorie), mie imi pare ca viitorul este destul de previzibil. Atata doar ca totul este imbracat intr-o frumoasa haina tehnologica. Dar problemele de fond sunt aceleasi.