Selectează o Pagină

Festivalul „Lună plină” organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi prezentat de Festivalul Internaţional de Film Transilvania, va oferi şi în acest an publicului cele mai bune producţii fantastice şi horror, deopotrivă clasice şi moderne, filme care fie au devenit repere ale cinema-ului de gen, fie sunt pe cale să devină.

Cea de a II-a ediţie a Festivalului de Film Fantastic & Horror „Lună plină” primul şi unicul festival din România dedicat exclusiv cinematografiei de gen, va avea loc în perioada 14-18 august 2013, la Biertan, judeţul Sibiu, într-o formulă extinsă: cinci zile de filme (în patru spaţii de proiecţie – două indoor şi două în aer liber), expoziţii, workshop-uri de efecte speciale, concerte şi petreceri, secţiune competitivă de scurtmetraj al cărei câştigător va fi desemnat de public şi secţiunea competitivă de lungmetraj în cadrul căreia un juriu internaţional va acorda trofeul „Lună plină”.

De asemenea, începând cu această ediţie, la Biertan va funcţiona şi programul EducaTIFF axat asupra educaţiei media şi cinematografică pentru copii şi adolescenţi.

Printre primele titluri confirmate pentru această ediţie, difuzate în premieră absolută în România, se numără thrillerul metafizic spaniol „El cuerpo”, care a deschis Festivalul de Film Fantastic de la Sitges în 2012, horrorul american „We Are What We Are”, care a făcut senzaţie la Cannes 2013 și compilaţia extremă „V/H/S/ 2”, lansată la Sundance 2013 și semnată de membri de seamă ai noului val de regizori pasionaţi de fantastic.

Anul acesta, festivalul îl omagiază pe cineastul american Brian de Palma cu un double bill frisonant, „The Fury”, cu Kirk Douglas și John Cassavetes, de la a cărui premieră se împlinesc 35 de ani, într-o versiune restaurată digital în martie 2013 şi, în avanpremieră extraordinară, prin amabilitatea distribuitorului Independenţa Film, „Passion”, cu Rachel McAdams şi Noomi Rapace, film care a avut premiera mondială anul trecut la Veneţia.

Vizionările vor avea loc în aer liber (Grădina Méliès – 1000 de locuri şi Cinema Vertigo – 400 de locuri) şi în interior (Sala Karloff – 120 de locuri şi Studioul Ion Hobana – 180 de locuri).

Restul selecţiei, titlurile din competiţie şi celelalte evenimente speciale vor fi anunţate în săptămânile ce urmează. Prima ediţie a Festivalului  „Lună plină” a avut loc în perioada 16 – 19 august 2012 şi a strâns peste 3000 de spectatori.

Biertan este una dintre primele așezări germane din Transilvania (1283), situată într-o zonă deluroasă, la numai 25 km distanţă de Sighişoara şi Mediaş. Un spaţiu ideal pentru vizionări în aer liber, Biertanul are o piaţă centrală vegheată de o splendidă biserică fortificată, o capodoperă architecturală protejată de UNESCO.

http://lunaplinafestival.ro/

https://www.facebook.com/LunaPlinaFestival

Author