Select Page

Romanul „Glitch” al lui Heather Anastasiu este finalist la Premiul Compton Crook/Stephen Tall 2013.

Cristian Tamaş: Bună, Heather, îți mulțumesc pentru acceptarea acestui interviu! Te numești Anastasiu, ești de origine română ? Vorbești românește ?

Heather Anastasiu: Sunt americană, m-am născut în statul Texas, iar soțul meu Dragoș e român (a locuit în București pînă la vîrsta de optsprezece ani). Dragoș va traduce în românește restul răspunsurilor mele. „Nu vorbesc Românește, doar câteva cuvinte.”¹  Împreună cu soțul meu Dragoș și fiul meu Iosif, locuiesc în Minneapolis, Minnesota, S.U.A. Îmi place să citesc, să scriu cărți, și îmi plac și tatuajele.

Cristian Tamaş: Heather, de ce nu ți-ai păstrat numele de fată după căsătorie ? Sau de ce nu ai folosit un pseudonim anglo-saxon ?

Heather Anastasiu : Pentru că soțul meu, Dragoș, a avut un nume de familie mai mișto/cool ! 🙂

Cristian Tamaş: Heather, ești autoarea unei trilogii distopice de succes („Glitch”, „Override”,  „Shutdown”). Felicitări! Când ai început să scrii, când ai început lucrul la romanul tău, „Glitch” ?

Heather Anastasiu : Am început să scriu acum opt ani, după ce s-a născut băiețelul meu Iosif. Am scris câteva nuvele înainte să scriu „Glitch”, texte care nu au fost publicate. „Glitch” este cel de al patrulea text pe care l-am scris și l-am început-o în timpul verii anului 2010.

Cristian Tamaş: A fost dificil să găsești un editor pentru „Glitch” ?
Heather Anastasiu : Am găsit un agent în octombrie 2010 dar cartea nu a fost trimisă la edituri până în ianuarie 2011. După trei săptămâni, editura St. Martin’s Press mi-a trimis o ofertă pe care n-am putut să o refuz.

Cristian Tamaş: Ai decis să continui narațiunea începută în universul ficțional „Glitch” ?

Heather Anastasiu: De la început, planul meu a fost ca „Glitch” sa fie o trilogie. Era prea mult de povestit într-o singură carte.

Cristian Tamaş: Cînd vor fi lansate volumele doi și trei ale trilogiei tale ?

Heather Anastasiu: Volumul doi, „Override”, va fi lansat pe data de 12 februarie 2013, iar „Shutdown” pe 2 iulie 2013.

Cristian Tamaş : Există deja traduceri sau se intenționează să se publice trilogia ta în traducere ?

Heather Anastasiu: Da. Din păcate, nu încă în România. Dar „Glitch” este publicat în Franța, Germania, Rusia, Polonia, Turcia și Thailanda.

Cristian Tamaş: Sunt șanse și pentru o traducere în românește ?

Heather Anastasiu: Deocamdată nu, dar să speram că în curând va fi posibil.

Cristian Tamaş: Care sunt proiectele tale de viitor ?

Heather Anastasiu: Lucrez la o nuvelă nouă în genul horror-romance. Este o poveste cu stafii.

Cristian Tamaş: Ești fan SF & F ? Care sunt cărțile și filmele tale favorite ?

Heather Anastasiu: Sigur că sunt. Filmele și serialele mele favorite sunt „Serenity”, „Hunger Games” și „Firefly”. În genul fantasy, îmi plac cărțile lui Kristin Cashore și orice carte de Richelle Mead !

Cristian Tamaş: Sperăm ca în decursul unei viitoare vizite la București să dai curs invitației de a fi oaspete al cenaclului nostru ProspectArt. Crezi că ar fi posibil ?

Heather Anastasiu: Nu călătoresc mult, dar vom vedea…

Cristian Tamaş: Crezi că este posibil ca cineva să trăiască din scris ? De ce e nevoie ca să ai o carieră literară de succes ?

Heather Anastasiu: Este posibil, dar este în același timp foarte dificil. Depinde de ce fel de carte scrii și de editura care va cumpăra cartea.

Cristian Tamaş: Ce sugestii și recomandări ai pentru tinerii autori români ?

Heather Anastasiu: Scrieți în fiecare zi. Este foarte important ca scriitori să aveți această disciplina de a scrie zilnic.

Cristian Tamaş: Mulțumesc, Heather și îți urez mult succes în continuare !

Notă:

¹ Sunt exact cuvintele lui Heather. Restul răspunsurilor ei au fost traduse în românește de Dragoș Anastasiu.

© Cristian Tamaș & Heather Anastasiu

Heather Anastasiu s-a născut în Texas, S.U.A. și în prezent locuiește împreună cu soțul ei Dragoș Anastasiu și băiețelul lor Iosif, în Minneapolis, Minnesota, S.U.A.

Este nostim cum îi învață pe semenii ei americani să-i pronunțe numele ei de familie : „„So, the last name, I know it looks like Anastasia, but it has a U on the end: Anastasiu (rhymes with ‘so-nice-to-see-you’). It’s Romanian in origin.

Extrem de exotic, numele ăsta, nu-i așa? Romanian, you know!

Îi plac tatuajele, cititul și scrisul, „La răsărit de Eden” de John Steinbeck și „Povestea cameristei” de Margaret Atwood, seria de romane „Twilight”, filmele („Star Wars” – trilogia, „Willow”, „Sliding Doors”, „The Shawshank Redemption”, „Eternal Sunshine of the Spotless Mind”, „Back to the Future”), rozul și negrul împreună și rozul și albastrul decorându-i podoaba capilară.

Blogul ei este Heather Anastasiu, scrie pe blogurile The Apocalypsies, The Nightstand și Brave New Words și are evident, pagină pe Facebook : https://www.facebook.com/HeatherAnastasiu

Nu putem spera decât că romanele ei vor fi traduse și publicate în românește și că va exista o ocazie în viitor să viziteze Bucureștiul împreună cu soțul ei.

Trailerul romanului „Glitch” :