Select Page

O precizare a domnului Gérard Klein cu privire la colecția „Ailleurs et Demain”, editura Robert Laffont (Paris, Franța) – SRSFF

Domnul Gérard Klein ne-a trimis următoarea precizare referitoare la postarea semnată de Vlad-Mihai Botta, „Ailleurs et Demain : Adio, după 44 de ani” în Galileo online.

O reproducem :

„Postarea domnului Vlad-Mihai Botta, preluând și citând surse colaterale, nu este tocmai exactă. În Franța, vânzarile volumelor SF nu mai permit finanțarea unor traduceri de înaltă calitate ale unor texte relevante iar autorii francezi nu se grăbesc să ofere texte de aceeași calitate, încât continuitatea colecției Ailleurs et Demain este periclitată, să spunem, după 2014.

Opinia mea este că nu trebuie exagerat ceea ce a fost spus și transmis mai mult sau mai puțin fidel. Nu mă așteptam ca Joseph Altairac să facă publică o conversație privată, în cadrul căreia am menționat aceste dificultăți, de altfel bine cunoscute atât lui cât și multor altora.

Pe data de 24 octombrie a.c., colecția Ailleurs et Demain  lansează ultimul roman al lui Iain M. Banks, „The Hydrogen Sonata” (La Sonate hydrogène) și trei noi titluri, poate patru, sunt prevăzute pentru 2014.

Situația dificilă a colecției reflectă situația dificilă a tuturor colecțiilor editoriale din Franța, din aceleași motive. Prăbușirea numărului de cititori, scăderea prețurilor la raft, dezechilibrul bugetelor editoriale. Mă tem, de fapt, că în câțiva ani în Franța nu se va mai publica mare lucru în domeniul SF-ului. Și nu vă lăsați păcăliți, disconfortul editorial este tot atât de mare și în S.U.A .

Vă mulțumesc. – Gérard Klein.”