Selectează o Pagină

Duminică şi ”târgoveţii” cărţii s-au odihnit

Sâmbătă, 23 martie, metroul a fost luat cu asalt de parizienii care, auzind probabil că la Bucureşti le face concurenţă târgul Final Frontier, s-au mobilizat pentru a demonstra că pot aduna mai mulţi cititori pe metrul pătrat. Într-adevăr, s-a circulat către Salon du Livre în condiţii neomeneşti, de-a dreptul… ”sardeleşti”. În schimb, duminică prea puţini şi-au părăsit locunţele călduroase pentru a se aventura spre Porte de Versaillles (Parisul este victima unui val de frig teribil, dar domnii se încăpăţânează, deşi rebegiţi, să umble în sacou, doar cu un fular poetic, iar doamnele cu ce-au găsit mai scurt prin garderobe).

La Salon atmosfera a fost respirabilă, iar mesele rotunde româneşti au continuat conform programului, cu public mai puţintel însă. Am asistat, într-un spaţiu paralel (sic!) la expunerea autorilor de bandă desenată Ileana Surducan şi Alex Tamba, care au făcut o bună impresie exprimându-şi crezurile cu francheţe. Ileana Surducan, atrasă de ambiguităţile subtile ale benzii desenate fără cuvinte, a declarat că vrea să-şi facă un nume în Franţa, pentru ca valoarea să-i fie validată apoi în România. În completare, Alex Tamba s-a arătat dornic de a face ceva mai degrabă pentru peisajul BD românesc.

Către ora prânzului duminical, cu picioarele ca de plastilină, am poposit la una dintre cafenelele (să le zicem aşa, cu multă indulgenţă totuşi) pentru a mă întâlni cu Ugo Bellagamba şi Marie Masson, doi dintre organizatorii ”Utopiales”, cel mai mare festival al imaginarului din spaţiul francofon şi probabil din lume. Despre discuţia cu domniile lor, în relatarea următoare.

[nggallery id=23]

Author