Select Page

Am văzut câteva filme româneşti cu adevărat moderne, dar aş dori să văd şi filme româneşti care sunt mai vandabile pe plan internaţional. Poate un film de acţiune sau unul science fiction. De ce n-ar face românii şi filme creative şi distractive, dacă înţelegeţi ce vreau să spun ? Ştiu că avem destul de puţine filme SF, cele ale lui Ion Popescu Gopo, de exemplu, dar haideţi să aducem şi ceva nou. Mi-ar plăcea să văd ceva nebunesc creat de tinerii regizori români. Dar până când nu voi vedea un monstru extraterestru gonind pe Bulevardul Magheru, rămân la declaraţia mea iniţială.” – Stephan Zlotescu

 „Stephan Zlotescu is THE NEXT BIG THING!” Unde? La Hollywood!

Aşa titrează „The Hollyood Reporter” şi „Variety” anunţând că vizionarul nostru concetăţean va regiza un lung metraj SF, o amplificare a universului din „True Skin”, filmuleţul său de şase minute care a produs senzaţie, l-a impresionat pe William Gibson şi i-a convins pe managerii de la Warner Bros că merită să investească în talentul tânărului român.

Ştefan Zlotescu este un maestru al efectelor speciale care a colaborat la videoclipuri ale lui Lady Gaga, Rolling Stones, Nikki Minaj, Kanye West, Busta Rhymes, Ja Rule, Lil Wayne, M.I.A. şi Mary J Blige.

„True Skin” are acţiunea într-un viitor distopic destul de apropiat,  orice parte a corpului uman putând fi înlocuită de implanturi robotizate.

True Skin este povestea unei lumi în care totul şi toţi sunt de vânzare, în care oamenii “naturali” (fără implanturi) sunt priviţi ca nişte paria ai societăţii, o lume în care fiecare încearcă să alerge după implanturi care să-i facă să arate mai bine, să fie mai sănătoşi, mai sexy.

Este şi povestea personajului principal care doreşte să-şi augmenteze corpul dar nu o poate face în S.U.A. ci din cauza preţurilor doar pe piaţa neagră din Bangkok. Acolo el este implantat cu un cip misterios care nu numai că-i transformă corpul într-un robot dar acel cip este căutat şi dorit de unele agenţii. Eroul este într-o cursă de a scăpa de urmăritori dar în acelaşi timp într-o cursă de a salva ce a mai rămas uman din el.

Toate cadrele au fost turnate în capitala Thailandei, Bangkok. Studiourile N1ON s-au ocupat de producţie. Piesa de pe soundtrack aparţine lui J-Punch. Din echipa ce s-a ocupat de realizarea sa mai fac parte şi alţi români, printre care: Andrei Ilie, Iulian Purcaru şi Cătălin Oţelea.

Warner Bros a fost de acord să dezvolte proiectul cinematografic al americanului de origine română Stephan Zlotescu, specialist în efecte vizuale. Studioul a achiziţionat drepturile în urma unui război al licitaţiilor cu alte companii cinematografice prestigioase, Paramount, Lionsgate, Fox şi Universal. Noul proiect cinematografic va fi un lungmetraj regizat de Stephan Zlotescu şi produs de Christopher Sewall şi David Heyman (producătorul seriei Harry Potter).

Stephan Zlotescu s-a născut la Bucureşti pe data de 4 martie 1978 şi a ajuns în S.U.A. la vîrsta de un an împreună cu părinţii lui (tatăl arhitect, mama scenograf, a lucrat la Teatrul Naţional Bucureşti). Andrei Zlotescu, unchiul lui Stephan i-a ajutat pe părinţii să emigreze în America. S-au stabilit întâi în Silver Spring, Maryland, apoi în oraşul Rockville, statul Maryland. Tatăl, Costache Zlotescu a continuat să profeseze arhitectura (în regim privat) iar mama, Elena Zlotescu, a devenit Profesor Asociat la University of Maryland Baltimore County şi designer de costume la Maryland Stage Company.

Stephan vorbeşte foarte bine româneşte (dar nu se descurcă prea bine la citit şi scris), a urmat cursurile colegiului Pratt, Brooklyn, New York şi ale School of Visual Arts din New York:

Am vrut întotdeauna să fiu regizor dar am simţit că filmul tradiţional are limite în ceea ce priveşte creativitatea ceea ce m-a împins înspre domeniul efectelor speciale computerizate care mi-a permis să creez lumile pe care le aveam în imaginaţie.

Proiectul “True Skin” l-am făcut sub marca N1ON. Am dorit de asemenea să scot science fiction-ul din monocromatismul în care zace de ceva vreme şi să-i dau mai multă culoare. Lumea e plină de culoare, de ce nu ar putea fi şi SF-ul ?

Sunt cărţi şi jocuri video care tratează subiectul “cyberpunk”, dar nu am găsit ceva care să îl prezinte aşa cum simţeam că ar fi putut prezentat. Cyberpunk-ul e vechi şi, în opinia mea, merită o altă şansa de a străluci pe marele ecran. 

Aducerea la viaţă a filmului a fost grea. A început cu o călătorie de a mea în Bangkok (Thailanda) unde am fost fermecat de oraş. Mi-am sunat directorul de imagine şi am rescris scenariul pentru a-l adapta acestui oraş. Am filmat pe străzile oraşului şi am încercat să minimizez prezenţa mea pe ecran arătând în schimb mai mult din lumea pe care am descoperit-o.

A trebuit ca eu să interpretez rolul principal pentru că nu am avut îndeajuns bani pentru a angaja un actor profesionist şi a-l aduce în Bangkok. Nu a fost uşor să joc, eu nefiind actor de formaţie.

Warner Bros a adus în echipa de producţie pe producătorul seriei Harry Potter, David Heyman şi sper că într-un timp rezonabil filmul să fie făcut şi vizionat în cinematografe. Dar nu se ştie niciodată, sistemul de la Hollywood e cunoscut pentru schimbările bruşte pe care le poate avea, multe proiecte fiind anulate după ce  s-a început producţia. Nimic nu e sigur decât atunci când filmul e deja în cinematografe.” – Stephan Zlotescu (fragment dintr-un interviu luat de Mircea Goia)

„True Skin” : http://vimeo.com/51138699

Un film scris şi regizat de Stephan Zlotescu (studioul N1ON).

Director de imagine: H1

Muzica originală: J-Punch

Producător: Christopher Sewall

Manager: Scott Glassgold / IAM Entertainment

Soundtrack: „Synthetic Heart” (True Skin), o compoziţie de J-Punch şi Dave Moonshine

http://stephanzlotescu.com/

Îi dorim mult succes concetăţeanului nostru şi-i ţinem pumnii! Sperăm din toată inima să reuşească şi să vedem pe marile ecrane superproducţia regizorului de origine română, Ştefan Zlotescu!